Textila tekniker

Textila tekniker

I min grundutbildning ingick att vi skulle lära oss alla slags textila tekniker, de flesta tekniker som har anknytning till ull har jag arbetat vidare med. Jag skaffade får i mitten på 60-talet - grunden till all ullerfarenhet och kunskap.


Mitt första forskningsprojekt var på seminaret där jag fick i uppgift att arbeta fram en arbetsbeskrivning på hur den s.k. Åselevanten var gjord. Jag visste då inte vad nålbindning var och det fanns vid den tiden inga sådana beskrivningar på så gamla tekniker. (Då trodde man att vanten var ca 1 800 år gammal - nu är den omdaterad till medeltid.)

Jag lärde mig mycket på det uppdraget - bland annat respekten för vad forna tiders kvinnor klurat ut - utan papper och penna - den nyfikenheten och vetgirigheten har jag använt mig av under alla mina forskningsresor och under min tid på Världskulturmuseet i Göteborg.

Att tänka och göra utan att först gå via papper och penna - det är att använda hela hjärnan. Att vi därefter kan behöva skriva och rita det vi lärt för att kunna föra kunskapen vidare - har -tyvärr - blivit en nödvändiget i våra dagar. Det är mycket intressant att studera skickliga hantverkskvinnor i så kallade analfabetisk kulturer.