Textil Vadmal

Vadmal

Vadmal är ett vävt och valkat ylletyg. För att förstå den definitionen måste man tänka över varje ord i meningen. 

Garnet man använder skall till minst 50% vara spunnet av ull.

Man väver tyget

- det färdiga tyget valkas, eller stampas som man också säger.

Det skall göras på ett sådant sätt att fibrerna kryper in mellan varandra och gör tyget tätt - oftast ser man inte bindningen när det är stampat - på så sätt blir tyget både vattenavvisande och så gott som vindtätt.


Det finns många olika kvaliteter av vadmal beroende på vilken ull som använts

- hur den är spunnen, hur man vävt tyget, med vilken metod  och hur länge det valkats eller stampats.


Stickade, virkade och nålbundna saker kan naturligtvis också filtas samman men då heter det inte vadmal, då säger man att de är valkade.

Det är alltså inget misstag när man ser gamla fint stickade yllestrumpor och liknade som valkats. Sådan valkning gör strumpor och vantar mycket starkare. 

Det är vi i vår tid som ser det som ett misslyckande om något krympt eftersom vi prioriterar mjuka och porösa textilier och inte slitstyrka.


Jag började forska mer intensivt om vadmal i början av 1980-talet - det ledde till att jag 1985 och1986 fick hjälp att bygga en vattendriven vadmalsstamp i Skrikarhyttan - där jag då bodde. När stampen var klar att använda kom det massor av kvinnor som vid olika kurser och vävstugor lärt sig väva vadmal. 

Det är en mycket speciell upplevelse att själv få vara med och stampa sitt tyg. Det gör att man verkligen förstår hur fantastiskt sådana tyger är. Jag har stampat många km tyg i den stampen.


1990 tog jag fram material till en utställning som gick runt i Sverige i Riksutställningars regi. Den vandrade runt under flera år, även i Norge och Danmark. Det i sin tur gjorde att jag for omkring och hade kurser och massor av förläsningar i anslutning till utställningen.


Vadmal är ett fantastiskt material som är gjort för att skydda en kropp i ur och skur men också mot stark värme. Men vadmal lämpar sig också mycket bra till en mängd olika dekorativa tekniker som skarvsöm, applikationer, trasryor osv.